Προαγωγή της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε μαθητές δημοτικών σχολείων Μελέτη PDF Εκτύπωση E-mail
 
Μελέτη PRO GREENS

2008 -  2010

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, μέσω εκπαιδευτικής παρέμβασης, σε παιδιά της Ε’ τάξης δημοτικών σχολείων του δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

Ειδικότερα, σκοπός του παρόντος προγράμματος είναι:
  1. Η αξιολόγηση του επιπέδου κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από παιδιά 10-11 ετών (Ε’ τάξης), καθώς και των παραγόντων που επηρεάζουν την πρόσληψη, πριν και μετά από μια εκπαιδευτική παρέμβαση.
  2. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την προαγωγή της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε μαθητές δημοτικού.

Η μελέτη PRO GREENS βασίζεται στην ευρωπαϊκή έρευνα Pro Children [Προαγωγή και Διατήρηση της Υγείας διαμέσου της αύξησης στην κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας της ΕΕ, 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ, Πρόγραμμα: Ποιότητα Ζωής και Διαχείριση των ΄Εμβιων Πόρων (QoL: Quality of life and management of living resources, key action ‘Food, Nutrition and Health’, contract number QLK1-CT-2001-00547, 2002-2006)]. Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία της μελέτης Pro Children, η μελέτη PRO GREENS θα πραγματοποιήσει δύο αξιολογήσεις και μια εκπαιδευτική παρέμβαση, η υλοποίηση των οποίων θα γίνει από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και σε συνεργασία με άλλες 9 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: η Ελλάδα, Σουηδία (Karolinska Institutet), Ισλανδία (University of Iceland), Νορβηγία (University of Oslo), Γερμανία (Justus-Liebig, University of Giessen), Σλοβενία (Community Health Center, Ljubljana), Πορτογαλία (Porto University), Βουλγαρία (National Centre of Public Health Protection), Φιλανδία (Samfundet Folkhälsan) και Ολλανδία (VU University Medical Center). Από τη μελέτη PRO GREENS, σε σχέση με τη μελέτη Pro Children, αναμένεται μεγαλύτερη συνεισφορά στη γνώση για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα παιδιά, καθώς συμμετέχουν επιπλέον πέντε χώρες. Επίσης, θα συμβάλλουν με τη συνεργασία τους στο παρόν πρόγραμμα μια αλυσίδα λιανικής πώλησης φρούτων και λαχανικών (ICA AB, Σουηδία) και το Ευρωπαϊκό δίκτυο παραγωγών φρούτων και λαχανικών (FRESHFEL, Βέλγιο).

Η έναρξη του προγράμματος καθορίστηκε η 1η Αυγούστου 2008 και θα διαρκέσει 36 μήνες έως την ολοκλήρωση του.

Συντονισμός:
Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής
Πανεπιστήμιο Κρήτης

Χρηματοδότηση:
Ευρωπαϊκή Ένωση
 

Translate From Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday122
mod_vvisit_counterYesterday57
mod_vvisit_counterThis week122
mod_vvisit_counterLast week374
mod_vvisit_counterThis month2655
mod_vvisit_counterLast month2183
mod_vvisit_counterAll days862676